Klimtouwen

Klimtouwen kunnen voor verschillende situaties toegepast worden. Of het nu gaat om reddingswerken, industriële toepassingen. In principe alles wat te maken heeft met werken op hoogte. Een goed klimtouw is daarbij een onmisbaar gereedschap. Bij elke stap die je neemt op grote hoogtes moet je kunnen vertrouwen op de kwaliteit van je touwuitrusting.

Filter
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Skypro static rope oog-oog
  Rating:
  0%
  Vanaf € 36,00 € 43,56
  • Diameter 12 mm
  • Van 5 tot 50 meter
  • Statisch klimtouw
  keuze afhankelijk
Filter
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Klimtouwen: betrouwbaarheid boven alles

Klimtouwen zijn ontworpen met één doel voor ogen: jouw veiligheid bieden, keer op keer. Het is een middel om jezelf te zekeren tijdens het beklimmen van grote hoogtes, waardoor het risico op vallen en letsel wordt verminderd.

In welke situaties zijn klimtouwen geschikt?

Klimtouwen worden in diverse industriële toepassingen gebruikt vanwege hun veelzijdigheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Hier zijn enkele van de belangrijkste toepassingen:

 • Veiligheid bij werken op hoogte:In industriële omgevingen waar werknemers op grote hoogten moeten werken, zoals constructie, onderhoud van gebouwen, en installatie van infrastructuur, worden klimtouwen gebruikt als onderdeel van valbeveiligingssystemen. Deze touwen bieden werknemers een veilige manier om te bewegen en te werken op hoogtes, waardoor het risico op vallen en letsel wordt verminderd.
 • Redding en evacuatie:Het kan ook worden gebruikt voor reddings- en evacuatie doeleinden in industriële omgevingen. In geval van een noodsituatie, zoals een val of een ander ongeval op hoogte, kunnen deze touwen worden gebruikt om werknemers veilig naar beneden te laten zakken of te evacueren vanaf moeilijk bereikbare locaties.
 • Inspectie en onderhoud:De touwen worden ook gebruikt voor inspectie- en onderhoudswerkzaamheden aan structuren, machines, en installaties op hoogte. Door gebruik te maken van klimtouwen kunnen inspecteurs en onderhoudstechnici veilig toegang krijgen tot moeilijk bereikbare gebieden zonder dat er steigers of hoogwerkers nodig zijn.
 • Industriële klimmen en toegang:In de industrie wordt het vaak gebruikt voor toegang tot moeilijk bereikbare plaatsen, zoals torens, masten, bruggen of industriële installaties. De touwen die worden gebruikt in industriële toepassingen moeten bestand zijn tegen zware belastingen, slijtage en blootstelling aan chemicaliën of extreme weersomstandigheden.

Klimtouw kopen; op welke punten moet je letten?

Bij het kopen van klimtouwen is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 • Materiaal en constructie:Controleer het materiaal waarvan het touw is gemaakt en zorg ervoor dat het geschikt is voor de beoogde toepassing. Kies voor touwen gemaakt van duurzame en slijtvaste materialen zoals nylon, polyester, of aramidevezels.
 • Diameter en lengte:Kies een touw met de juiste diameter en lengte voor je specifieke behoeften. Dikkere touwen bieden over het algemeen meer sterkte en duurzaamheid, terwijl langere touwen meer flexibiliteit bieden bij het manoeuvreren op hoogte.
 • Certificering:Controleer of het klimtouw voldoet aan relevante certificeringsnormen, zoals EN 892 voor dynamische klimtouwen. Dit garandeert dat het touw is getest en goedgekeurd voor gebruik in professionele en industriële omgevingen.
 • Veiligheidskenmerken:Let op extra veiligheidskenmerken zoals markeringen voor slijtage, een goede kernmantel constructie, en een betrouwbare kernkernverbinding. Deze kenmerken dragen bij aan de veiligheid en duurzaamheid van het touw tijdens gebruik.
 • Prijs en kwaliteit:Overweeg de balans tussen prijs en kwaliteit. Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, is het investeren in een hoogwaardig touw van een betrouwbare fabrikant vaak een verstandige keuze op lange termijn, gezien de cruciale rol die het touw speelt in de veiligheid op hoogte.

Moeten klimtouwen gekeurd worden?

Klimtouwen moeten wettelijk één keer per jaar worden gekeurd om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor gebruik. Deze inspecties zijn essentieel om de integriteit van het touw te waarborgen en potentiële gevaren te identificeren voordat ze tot ongelukken leiden. Om jouw veiligheid extra te waarborgen is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

 • Visuele inspecties:Het is slim om het touw regelmatig te controleren op tekenen van slijtage, beschadiging, vervorming of andere gebreken. Dit kan bijvoorbeeld na elk gebruik of aan het begin van elke werkdag gebeuren.
 • Periodieke keuringen:Naast visuele inspecties moeten de touwen ook periodiek worden onderworpen aan grondige keuringen door gekwalificeerde professionals. Deze keuringen kunnen jaarlijks of halfjaarlijks plaatsvinden, afhankelijk van de normen en voorschriften die van toepassing zijn.
 • Documentatie:Het is belangrijk om gedetailleerde records bij te houden van alle keuringen en inspecties die zijn uitgevoerd op het klimtouw. Dit omvat informatie zoals de datum van de inspectie, de staat van het touw, eventuele reparaties die zijn uitgevoerd en de naam van de inspecteur.
 • Retirement criteria:Klimtouwen moeten worden afgekeurd en buiten gebruik worden gesteld als ze tekenen van ernstige slijtage, structurele schade of andere gebreken vertonen die de veiligheid in gevaar kunnen brengen. Er moeten duidelijke criteria worden vastgesteld voor wanneer een touw moet worden afgekeurd en vervangen.

Het naleven van deze keuringsrichtlijnen is essentieel om de veiligheid van personen die klimtouwen gebruiken te waarborgen. Personen die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van klimuitrusting moeten bekend zijn met de relevante voorschriften en normen. Zij moeten ervoor zorgen dat keuringen regelmatig en nauwkeurig worden uitgevoerd.