Als je op zoek bent naar het juiste hulpmiddel om zware lasten te hijsen of te verplaatsen, kom je al snel bij verschillende soorten lifting slings. Twee veel voorkomende opties zijn de round slings en de webbing slings. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze twee, en hoe kies je de juiste voor jouw specifieke behoeften? Laten we eens kijken naar de eigenschappen en toepassingen van beide soorten.

Rondstroppen (round slings)

Round slings zijn een uitstekende manier om zware voorwerpen te hijsen zonder ze te beschadigen. Deze slings zijn circulaire lussen van touw die strak om een object worden gebonden om het stevig vast te houden. Gemaakt van nylon webbing, zijn ze lichtgewicht, duurzaam en zeer flexibel. De maximale belasting varieert van 1000 kg tot 8000 kg, afhankelijk van de grootte en specificaties van de sling.

 

Toepassingen van round slings

De veelzijdigheid van rondstroppen maakt ze geschikt voor diverse toepassingen.Waaronder het hijsen, verplaatsen en positioneren van zware lasten. Van constructie- en mijnbouwprojecten tot het laden en lossen van vrachtcontainers, ze zijn een onmisbaar gereedschap in verschillende industrieën.

Hijsbanden (webbing slings)

Hijsbanden, ook wel bekend als webbing slings, zijn elastische touwen met haken aan één uiteinde die worden gebruikt om ladingen te hijsen of te verplaatsen. Ze zijn gemaakt van nylon of polyester webbing, waardoor ze sterk, duurzaam en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden en chemische stoffen. De maximale belasting van een hijsband varieert van 1000 kg tot 10000 kg. Afhankelijk van het formaat en de configuratie.

Toepassingen van hijsbanden

Webbing slings worden veel gebruikt voor het hijsen, trekken en slepen van zware lasten, zoals voertuigen, bouwmaterialen en apparatuur. Ze zijn ideaal voor gebruik op bouwplaatsen, in magazijnen en fabrieken. Maar ook voor het vastzetten van ladingen op voertuigen en vliegtuigen tijdens transport.

Vergelijkingstabel

 

Round slings

Webbing slings

Maximale belasting

1000 kg-8000 kg

1000 kg - 10000 kg

Constructie

Eindloze lus

Twee lussen aan beide uiteinden

Maximale breedte sling

104 mm

300 mm

Minimale breedte sling

40 mm

30 mm


Het kiezen van de juiste hijsband

Bij het kiezen tussen slings en lifting slings is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder het gewicht en de aard van de lading, de omgevingsomstandigheden en de specifieke eisen van de toepassing. Over het algemeen is een rondstrop geschikt voor lichtere lasten en situaties waarin flexibiliteit en manoeuvreerbaarheid vereist zijn, terwijl lifting slings beter geschikt zijn voor zwaardere lasten en meer veeleisende omgevingen.

Het is ook essentieel om de juiste maat en specificaties van de hijsband te kiezen op basis van de vereisten van de taak. Een te kleine of te zwakke hijsband kan leiden tot gevaarlijke situaties en schade aan de lading. Door de eigenschappen en toepassingen van rondstroppen en hijsbanden te begrijpen, kun je de juiste keuze maken. En ervoor zorgen dat jouw hijs- en verplaatsing werkzaamheden veilig en efficiënt worden uitgevoerd.

Correct gebruik van slings

Het correct gebruiken van slings, of het nu een rondstrop of hijsband is, is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat hijs- en verplaatsingswerkzaamheden veilig en efficiënt worden uitgevoerd. Hieronder volgen algemene richtlijnen voor het gebruik van slings in de praktijk:

  • Inspecteer de slings: Vóór elk gebruik moet je de slings grondig inspecteren op eventuele tekenen van schade, zoals sneden, scheuren, slijtage, vervorming of verzwakking. Gebruik geen slings die beschadigd zijn, want dit kan leiden tot ongelukken en letsel.
  • Selecteer de juiste sling: Kies een sling met de juiste specificaties voor de taak, inclusief de juiste gewichtscapaciteit, lengte en breedte. Zorg ervoor dat de sling geschikt is voor het type lading en de omstandigheden waarin deze wordt gebruikt.
  • Bevestig de sling aan de last: Zorg ervoor dat de sling stevig is bevestigd aan de last en dat deze op een veilige en stabiele manier wordt vastgehouden. Gebruik hiervoor geschikte bevestigingsmethoden, zoals haken, ogen of lussen. En zorg ervoor dat de last gelijkmatig wordt verdeeld over de sling.
  • Controleer de hoekfactor: Bij het hijsen van een last onder een hoek moet je rekening houden met de hoekfactor om de juiste werklast te berekenen. Gebruik hiervoor tabellen of rekenformules die rekening houden met de hoek tussen de sling en de verticale lijn.
  • Voer een proefhijsing uit: Voordat je de last gat hijsen, doe je een proefhijsing om ervoor te zorgen dat de rondstrop correct is bevestigd en de last veilig kan worden verplaatst. Controleer de positie van de sling en de last. Pas die zo nodig aan voordat je het hijsproces voortzet.
  • Hef de last langzaam op: Hef de last langzaam en gelijkmatig op om schokbelastingen te voorkomen en om de stabiliteit van de last te behouden. Communiceer met andere teamleden tijdens het hijsen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
  • Controleer regelmatig tijdens het hijsen: Tijdens het hijsen moet je regelmatig de positie van de last en de staat van de slings controleren om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt. Stop het hijsen onmiddellijk als je tekenen van problemen opmerkt.
  • Laat de last voorzichtig zakken: Laat de last voorzichtig zakken nadat deze op de juiste locatie is geplaatst en de hijswerkzaamheden zijn voltooid. Zorg ervoor dat er geen mensen of obstakels in de buurt zijn en dat de last stabiel en veilig is voordat je de sling losmaakt.

 

Door deze richtlijnen te volgen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je slings veilig en effectief gebruiken voor hijs- en verplaatsing werkzaamheden in verschillende omgevingen en situaties.

Conclusie

Zowel rondstroppen als webbing slings bieden unieke voordelen en toepassingen. Rondstroppen zijn ideaal voor lichtere lasten en situaties waarin flexibiliteit belangrijk is. Lifting slings zijn geschikt voor zwaardere lasten en meer veeleisende omgevingen. Door de juiste hijsband te kiezen op basis van de specifieke eisen van jouw taak, kun je ervoor zorgen dat jouw hijs- en verplaatsing werkzaamheden veilig, efficiënt en succesvol worden uitgevoerd.